Selçuk Haber

İzmir’in her yeri dünya mirası

İzmir'in her yeri dünya mirası

YÜ’den Doç. Dr. Gökçe Özdemir, İzmir’in surlardan Agora’ya kadar merkezindeki pek çok tarihi değer nedeniyle Dünya Miras Listesi’ne girebileceğini söyledi
Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Özdemir, Bergama ve Efes’in, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesinin ardından gözlerin İzmir’e çevrildiğini söyledi. Özdemir, Helenistik ve Roma Dönemi’ne ait Kadifekale ve Surlar, Roma Yolu, Değirmentepe Tapınağı, Antik Stadyum, Antik Tiyatro ve Agora gibi tarihi yapıların Dünya Miras Listesi için bu konuda İzmir’in elini güçlendirdiğini belirtti.

Turizm artacak
Bergama’nın ardından geçtiğimiz günlerde Efes’in de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesiyle İzmir’in turizm potansiyeli bir kez daha gündeme geldi. İzmir ve ilçelerinde tarihi öneme sahip pek çok alan ve yapı olduğu düşünüldüğünde bu başarıların sadece bir başlangıç olduğunu belirten Doç. Dr. Özdemir, “Özellikle Konak sınırlarındaki kültürel varlıkların sayısının çok olması kent merkezinin potansiyelini gözler önüne seriyor. İzmir’in kent turizminden aldığı payın arttırılması için bu varlıkların da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi içinde yer alması son derece önemli” dedi.

Aynı hatalar
İzmir’in kent merkezinde yer alan tarihi yapılar ile arkeolojik kazı alanlarının da Bergama örneğinde olduğu gibi disiplinli bir çalışmayla UNESCO’ya girebilmesinin mümkün olacağını dile getiren Doç. Dr. Gökçe Özdemir, “2013 yılında Foça Kalesi ve Çandarlı Kalesi’nin de UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne girmiş olması İzmir turizmi açısından ümit vaat edici. Ancak pek çok kültürel varlık ile aynı anda UNESCO’ya başvurmak yerine öncelikli yapıların ve alanların saptanarak gerekli koşulların sağlanması ile birlikte çeşitli kurumların işbirliği kapsamında başvuruların yapılması gerekir. Ayrıca en kısa zamanda geçici listeden çıkarak asil listeye girebilmek daha da büyük bir önem arz ediyor. Efes’in 1994-2015 yılları arasındaki serüveni düşünüldüğünde, aynı hataya düşülmemesi gerektiği açıktır” diye konuştu.

Konak farkı
Kültür ve tarih turizmi ile İzmir’de 12 ay boyunca turizmin dinamik tutulabileceğinin söyleyen Doç. Dr. Gökçe Özdemir, özellikle Konak Belediyesi sınırları içinde yer alan potansiyeli dile getirdi.
Kemeraltı’ndaki kültürel varlıkların yanı sıra Helenistik ve Roma Dönemine ait Kadifekale ve Surlar, Roma Yolu, Değirmentepe Tapınağı, Antik Stadyum, Antik Tiyatro ve Agora gibi tarihi yapılarla ilgili kazı çalışmaları ivme kazandığında bu bölgenin şansının yüksek olduğunu belirten Özdemir, Konak’a gerçekleştirilen restorasyonları da gündeme getirdi.

Yabancı turistlere anlatmak gerekiyor
İzmir Ticaret Odası’nın da katkılarıyla İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO’ya kabulü için çeşitli çalışmalar yapıldığını belirten Gökçe Özdemir, “UNESCO Dünya Kültür Mirası olarak tescillenmiş yerlerin sayısının artması İzmir’in tarihi önemini duyurmakta önemli bir rol üstlenecektir. Yerli ve yabancı turist sayısının bu sayede artacağı öngörülmekteyken kentin kalkınmasına aracılık edecek bu varlıkların daha iyi korunması da sağlanacaktır. İzmir’in tanıtım materyallerinde UNESCO ile Dünya Kültür Mirası logolarının kullanımı, İzmir’in sahip olduğu değeri turistlere anlatmak açısından da büyük bir rol üstlenmektedir” dedi.

Exit mobile version