Selçuk Haber

İzmir’e şok: Kruvaziyerde 2016 başlamadan bitti!

İzmir’in kruvaziyer turizmi, İsviçreli MSC Cruise’un 2016 Türkiye seferleri için iptal kararı almasıyla yıkıldı. MSC Kruvaziyer Gemileri Operasyon Sorumlusu Savaş Ercan, İstanbul’daki Sultanahmet patlamasının ardından Avrupalı turistlerin gelmek istememesi nedeniyle seferlerin iptalini açıkladı.

Kruvaziyer turizminde 2015’i ciddi bir düşüşle kapatan İzmir, yeni yıla ağır darbeyle başladı.

İzmir’in tanıtımında ve ekonomisinde önemli yere sahip kruvaziyer turizmi, son 10 yıl içinde başarılı bir ivme kazanırken; bölge, ülke ve kentte yaşanan olaylar nedeniyle 2015’te yüzde 30’luk düşüşle 115 gemi Alsancak Limanı’na yanaşmıştı.

Yeni yıl için ise dile getirilen yüksek hedefler, 2016’da İzmir’e 81 geminin yanaşacağının açıklanmasıyla suya düşmüştü.

İZMİR’DE 34 SEFER İPTAL

Açıklanan rakamların ardından 2016’nın ilk kruvaziyeri Alsancak Limanı’na gelmeden yıl içinde gelecek seferlerin yaklaşık yarısı iptal oldu. İzmir’e en çok sefer yapan firmalardan olan İsviçreli kruvaziyer devi MSC Cruise, 2016 Türkiye seferlerini ani bir kararla iptal etti. MSC, 2016 yılı içinde İzmir’e toplam 34 sefer planlıyordu. Firmanın seferlerini iptal etmesiyle birlikte yıl içinde İzmir’e gelecek toplam kruvaziyer sayısı 47’ye düştü.

ROTA YUNANİSTAN’A ÇEVRİLDİ

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkan Yardımcısı ve MSC Cruise’un Kruvaziyer Gemileri Operasyon Sorumlusu Kaptan Savaş Ercan, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada MSC gemilerinin İzmir ve İstanbul seferleri yerine rotalarını Yunanistan’ın Pire Limanı ve Mikonos Adası’na çevirdiğini açıkladı.

SULTANAHMET ETKİSİ

Seferlerin iptal nedeninin firmadan değil turistlerden kaynaklandığını söyleyen Kaptan Savaş Ercan, artan terör olaylarıyla birlikte geçtiğimiz hafta İstanbul Sultanahmet’te turist kafilesine gerçekleşen ve 11 kişinin yaşamını yitirdiği canlı bomba saldırısını işaret etti.

Ercan, ”Özellikle Avrupalı turistlerin iptal talepleri üzerine bu sene Türkiye’ye yapılacak seferlerde iptal kararı alındı. Biz MSC olarak bu seneki seferlerin gerçekleştirilmesiyle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyorduk. Şirket açısından satışlar devam ediyordu. Herhangi bir değişiklik yoktu. Ama özellikle Avrupalı turistlerin Türkiye’yi istememesi sonucuyla iptal kararı alındı. Sonuç itibariyle Avrupalı turistlerin bu tutumunda İstanbul’da yaşanan bombalı saldırının etkisi oldu. Yaşanan terör olayları Avrupalı turisti tedirgin etti” açıklaması yaptı.

NASIL SIFIRDAN GELDİYSEK TEKRAR ÇIKARIZ

2007 yılından başarılı bir ivme yakalayan, 2012’de 286 gemi ile zirve yapan İzmir kruvaziyer rakamlarının 2016’da 47’ye düşmesini değerlendiren Ercan,” Bu düşüşün pek çok nedeni var. Sadece terör değil. Sonuç itibariyle bulunduğumuz coğrafyadaki durumun etkisi çok oldu. Çin piyasasındaki hareketlenmeler, yolcuların Uzakdoğu’ya yönelmesi gibi konuların bu rakamları etkiledi. Biz de Türkiye olarak artık değişik politikalar üretmek zorundayız. Burayı daha farklı şekillerde pazarlamamız gerekiyor. Biz buradan en güçlü şekilde nasıl talebi arttırabiliriz ona bakmalıyız. Nasıl sıfırlardan bu güne geldiysek, bu düşüşten sonra da eski seviyeye de düşebiliriz. Bunun için İzmir’deki herkesin üzerine düşeni yapması lazım” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version