site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Efes Antik Kenti’nin Üç Büyük Tarihi Kapısından Biri Olan Koressos Kapısı Gün Yüzüne Çıkarılacak

Efes Antik Kenti’nin Üç Büyük Tarihi Kapısından Biri Olan Koressos Kapısı Gün Yüzüne Çıkarılacak
10.07.2024
A+
A-

Efes Antik Kenti’nin ünlü üç büyük kapısından biri olan Koressos Kapısı, kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılacak.
Antik çağın en önemli turizm, ticaret ve liman şehirlerinden biri olan Efes’te kazı ve restorasyon faaliyetleri 161 yıldır devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Sonsuz Efes” projesi kapsamında yürütülen çalışmalar yıl boyunca aralıksız sürdürülüyor.
Bakanlığın sağladığı bütçe, ekip ve teknik ekipman desteği, kazı ve restorasyon çalışmalarına hız kazandırdı.
Kazı çalışmaları ekim ayının sonuna kadar devam edecek.
Efes Antik Kenti Kazı Direktörü, Avusturya Bilimler Akademisi’nden Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Martin Steskal, 1999 yılında arkeoloji öğrencisiyken ilk kez Efes’te çalışma şansı bulduğunu belirtti.
Steskal, kazıların ekim ayının sonlarına kadar devam edeceğini ve ardından bulunan eserlerin incelemesine geçileceğini söyledi. Efes’te bu yaz Koressos Kapısı, Serapis Tapınağı ve Domitian Meydanı’nda kazı çalışmalarına başladıklarını belirten Steskal, Yamaç Evler’deki duvar resimlerinin restorasyon çalışmalarının da sürdüğünü ifade etti.
Koressos Kapısı’nda daha önce kimse çalışmadı.
Steskal, daha önce hiç kimsenin çalışmadığı Koressos Kapısı’nda kazılara başladıklarını vurgulayarak, “Burası oldukça önemli bir kazı alanı. Efes’te üç önemli kapı bulunmaktaydı. Koressos Kapısı bu kapılar arasında üçüncü büyük kapıdır. İki hafta önce burada çalışmaya başladık ve tüm yaz boyunca çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
Steskal, Celsus Kütüphanesi’nin koruma ve restorasyon çalışmalarına ekim ayında başlanacağını belirterek, “Türkiye’nin ilk restore edilen antik yapısı olan Celsus Kütüphanesi, 50 yıl aradan sonra bakıma alınacak” diye konuştu.
Türk bilim insanlarıyla çalışmanın avantajlı olduğunu dile getiren Steskal, “Koordinatör ile çok uyumlu çalışıyoruz. Kendisi çok iyi bir arkeolog, onu uzun yıllardır tanıyorum. Yeni bir konsept geliştireceğiz ve nasıl ilerleyeceğini göreceğiz. Birlikte çalışmamız bizim için büyük bir avantaj” ifadelerini kullandı.
“Geleceğe Miras Sonsuz Efes” projesinin koordinatörü olan Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Aybek, Efes’in merkezi noktalarındaki büyük yapılardan oluşan anıtsal yapıların ortaya çıkarılması ve ziyarete açılmasının amaçlandığını belirtti.
İşbirliği içinde hareket ediyoruz.
Aybek, “Antik kentin merkezi bölgelerinde bulunan anıtsal yapıların temizliği için çalışmalara başladık. Şu anda Vedius Gymnasium’u kazıyoruz. Ayrıca antik kentin stadyumu ve Liman Caddesi’nde kazılar tamamlandıktan sonra temizlik faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında düzenleme çalışmaları yapılacak.” şeklinde konuştu.
Aybek, kazı ekibiyle işbirliği içinde olduklarını ve uyum içinde çalıştıklarını vurgulayarak, “Efes Antik Kenti’nde kazı çalışmaları uzun yıllardır Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülen bir proje. Biz de koordinatörlük olarak bu çalışmalara destek veriyoruz. İşbirliği içinde hareket ediyoruz.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.