site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Ak Saray’a çıkan Davutoğlu, istifayı verdi

Ak Saray’a çıkan Davutoğlu, istifayı verdi
10.06.2015
A+
A-

Ak Saraya çıkan Davutoğlu, istifayı verdi

Erdoğan, 62. hükümetin istifasını sunan Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan yeni hükümet kurulana kadar göreve devam etmesini istedi
Seçimlerde Meclis’teki çoğunluğunu kaybeden Başbakan Ahmet Davutoğlu, Erdoğan’a Bakanlar Kurulu’nun istifasını sundu. İstifayı kabul eden Erdoğan, yeni hükümet kuruluncaya kadar, Davutoğlu’nun göreve devam etmesini istedi

Teşekkür etti

Görüşme sonrası, Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nden yapılan açıklamada; Davutoğlu’na bugüne kadar geçen hizmetleri için teşekkür edildiği bildirildi. Köşke istifanın sunulmasıyla birlikte hükümet kurma çalışmaları da başlamış oldu.

Yeminden sonra

Türkiye koalisyon, azınlık hükümeti veya erken genel seçim senaryolarıyla karşı karşıya. Ancak bunlardan birinin gerçekleşmesi için önce Meclis’in en yaşlı üyesi olan Baykal’ın başkanlığında açılması ve milletvekillerinin yemin etmesi gerekiyor.

Ak Saray’a çıkan Davutoğlu, istifayı verdi

Ak Saray’a çıkan Başbakan Ahmet Davutoğlu, beklenen istifayı Erdoğan’a sundu. İstifayı kabul eden Erdoğan, yeni hükümet kuruluncaya kadar, Davutoğlu’nun göreve devam etmesini istedi.

Tayyip Erdoğan seçimlerden sonra Başbakan Davutoğlu’nu Ak Saray’nda kabul etti. Kritik toplantıda Erdoğan teamül gereği kendisine sunulan Davutoğlu ve Bakanlar Kurulu’nun istifasını kabul etti. Saraydan’dan yapılan açıklamada konuyla ilgili şöyle denildi: “Sayın Cumhurbaşkanı’mız, bugün (dün) Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından sunulan Bakanlar Kurulu’nun istifasını kabul etmiştir. Bugüne kadar geçen hizmetleri için teşekkürlerini ifade eden Sayın Cumhurbaşkanımız, Bakanlar Kurulu’nun, yeni Hükümet kurulana kadar göreve devam etmesini istemiştir.”

Süreç nasıl işleyecek

Başbakan Davutoğlu’nun Erdoğan’a sunmasıyla birlikte hükümet kurma çalışmaları da başlıyor. Türkiye’yi önümüzdeki süreçte, koalisyon, azınlık hükümetin veya erken genel seçim senaryoları bekliyor. Erdoğan, yeni hükümet kuruluncaya kadar, mevcut hükümetin görevine devam etmesini istedi. Daha sonra Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa gereği Meclis’te en fazla sandalyeye sahip partinin genel başkanına ya da herhangi bir üyesine 63. Hükümeti kurma yetkisi verecek. Ancak bunun için Meclis’in en yaşlı üye olan Deniz Baykal’ın başkanlığında açılması ve milletvekillerinin seçilmesi gerekiyor. Bu çerçevede, 1. parti konumundaki partinin genel başkanı olan Davutoğlu’nun hükümeti kurma görevini aldıktan sonra Meclis aritmetiğine göre ilk önce CHP’nin kapısını çalması bekleniyor. Daha sonra sırasıyla MHP ve HDP’ye gidilecek. Davutoğlu hükümetin kuramaz ise Erdoğan yeni görevlendirme yapabilecek.

Güvenoyu çıkmazsa

Bakanlar Kurulu’nun güvenoyu alamaması veya güvensizlik oyu ile düşürülmesi hallerinde 45 gün içinde, yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı ya da kurulduğu halde güvenoyu alamadığı takdirde, Erdoğan, TBMM Başkanı’na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Anayasa’ya göre seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı, geçici Bakanlar Kurulu’nu kurmak üzere bir Başbakan atayacak. Geçici Bakanlar Kurulu’na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlarının, TBMM’deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından oranlarına göre alınması öngörülüyor. Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM Başkanı tespit ederek Başbakan’a bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, TBMM içinden veya dışından bağımsızlar atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazete’de ilanından itibaren 5 gün içinde kurulacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyu aranmayacak. Cumhurbaşkanı tarafından hükümetin kurmakla görevlendirilen milletvekili, 45 gün içinde yeni oluşturacağı kabine üyelerini Cumhurbaşkanı’na sunduktan sonra, belirlenecek bir günde TBMM Genel Kurulu’nda, oluşturulan hükümet için güvenoyu aranacak. Yeni hükümet, Genel Kurul’da güvenoyu alması durumunda da yeni programını açıklayacak ve güven oylaması yapılacak. yapılacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.