Selçuk Haber

Adı Şirince Dertleri Çirkince

DSC_2235

Yeni yasa ile mahalleye dönüşen köylerin sorunları her gün biraz daha çoğalıyor. Selçuk’un en önemli turizm merkezlerinden biri olan Şirince Köyü de Bütün şehir yasasına geçilmesi ile mahalle olan köylerimizden biri oldu. Köyün mahalleye dönüşmesi ile birlikte köy muhtarlığına bağlı olan iş yerleri ve diğer gelir kaynağı yerlerin köy muhtarlığından alınarak Selçuk Belediyesi’ne devredilmesi ile birlikte bir çok sorun ortaya çıktı.

Çıkan yasa öncesinde köy içerisindeki her türlü ödenek muhtarlık tarafından sağlanırken hiçbir sorun yaşamayan Şirinceliler şimdilerde ise gelmeyen hizmetten dolayı sıkıntılı günler geçiriyor. Belediye tarafından 4 aydır ödenmeyen Köy Sağlık Ocağının faturaları neticesinde çeşitli elektrik kesintileri meydana gelince vatandaşlar mağdur bırakıldı.

Öncelerde köy meydanı ve sokakları görevliler sayesinde en güzel şekilde temizlenirken, şimdilerde ise Belediye tarafından temizlenen köyde, görünen yerler haricinde, dar sokaklar ve dere yatakları çöpten görünmez halde bırakılmış ve köylülerin en büyük şikayeti haline gelmiştir.

Bir çok sorunun bulunduğu Şirince’de köylüler ve esnaflar isyan etmiş durumda. Her yıl binlerce yerli yabancı turisti ağırlayan ve turizm açısından büyük önem taşıyan köy, yeni yasanın getirmiş olduğu sistem ile geri plana atılmış ve önemsenmeyen bir yer haline geldi.

Ödenen su faturalarında katı atık vergilerinin, kullanılan su parasına kıyasla çok fazla olduğunu söyleyen köylüler, “Kullandığımız suların ödemeleri bu kadar azken, katı atık vergileri ile iki katı fatura ödüyoruz” diyerek isyan etti. Belediyenin çok karışık olduğunu, kimin ne yaptığının belli olmadığını söyleyen vatandaşlar, “Hizmet denilen hiçbir şey yok, en azından gözle görülür değişiklikler olsa, bizlere de bazı haklar tanınsa köylü bu kadar şikayet etmez” dediler.

Selçuk’un disiplinsiz bir şekilde yönetildiğini savunan Şirince halkı, “Bu sorunlar ne zaman bitecek, bu köyün borçlarını kim ödeyecek, bizim ekmeğimizle oynuyorlar. Her şeyimizi aldılar” diyerek serzenişte bulundu. Şirince’nin önem taşıyan turistlik bir yer olduğunu ve köyün bitmeye tükenmeye yüz tuttuğunu belirten halk, Şirince’nin düzeni bozulursa bir daha düzelmeyeceğini ve unutulmaya mahkum bir köy olacağını ifade etti.

Daha öncelerde tezgahlarına yıllık 400 TL ödeyen Şirince esnafı, yasadan sonra belirlenen fiyatlar ile yıllık 3000 TL ödemeye mahkum edildi. Bir yıl içerisinde 1000 TL kazanamayan esnafların var olduğu Şirince’de, esnaflardan 3000 TL ödeme beklenmesi köy halkını ayaklandırdı. Konuyla alakalı bazı açıklamalarda bulunan köy esnafı bu durumdan oldukça şikayetçi.

Küçük bir tezgah üzerinde ufak tefek şeyler satarak geçimini sağlamaya çalışan Sevgi hanım, “ Benim romatizmam var, ilaç bile alamıyorum. Ölsem bu gün öleceğim kimsenin umurunda olmayacak. Bu kiraları biz nasıl ödeyeceğiz. Yağmur, soğuk dinlemeden burada bekliyoruz henüz hiçbir şey satamadım. Ben kendim için konuşmuyorum herkes için konuşuyorum, haksızlığa tahammül edemiyorum” dedi.

Adaçayı, ıhlamur, dağ kekiği gibi ürünler satarak, evine katkı sağlamak için soğukta üşümeyi göze alan Hafize hanım ise, “Bizden imza toplamamızı rica ettiler. Belediye Meclis Üyelerimizden bir tanesi ile görüştüm yardım istedim ama sonuç çıkmadı. Bizler bu paraları asla ödeyemeyiz. Kışları sergi açmıyoruz bir şey kazanamıyoruz. Yeri geliyor evimize zor ekmek alıyoruz” dedi.

Kendi halinde yaşamını sürdüren 87 yaşındaki Nemika hanım, “Bizim geçimimiz artık çok zor, kış geldi ne gelen var ne giden. Biz burada senede 400 TL veriyorduk bu bile zor geliyordu. Vergimiz var Bağkur ödüyoruz. Ben hepsini nasıl ödeyeceğim. Kaç yaşına geldim hala çalışmak zorundayım. İki metre yerde duruyorum, kapalı dükkan değil ki bu, hırsızı da var uğursuzu da ben nasıl altından kalkacağım bütün bunların” dedi.

Haber: Seda Konuk SelcukHaber.com

HABERİN VİDEOSUNU AŞAĞIDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.

Exit mobile version