site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Adı Şirince Dertleri Çirkince

Adı Şirince Dertleri Çirkince
22.12.2014
A+
A-

DSC_2235

Yeni yasa ile mahalleye dönüşen köylerin sorunları her gün biraz daha çoğalıyor. Selçuk’un en önemli turizm merkezlerinden biri olan Şirince Köyü de Bütün şehir yasasına geçilmesi ile mahalle olan köylerimizden biri oldu. Köyün mahalleye dönüşmesi ile birlikte köy muhtarlığına bağlı olan iş yerleri ve diğer gelir kaynağı yerlerin köy muhtarlığından alınarak Selçuk Belediyesi’ne devredilmesi ile birlikte bir çok sorun ortaya çıktı.

Çıkan yasa öncesinde köy içerisindeki her türlü ödenek muhtarlık tarafından sağlanırken hiçbir sorun yaşamayan Şirinceliler şimdilerde ise gelmeyen hizmetten dolayı sıkıntılı günler geçiriyor. Belediye tarafından 4 aydır ödenmeyen Köy Sağlık Ocağının faturaları neticesinde çeşitli elektrik kesintileri meydana gelince vatandaşlar mağdur bırakıldı.

Öncelerde köy meydanı ve sokakları görevliler sayesinde en güzel şekilde temizlenirken, şimdilerde ise Belediye tarafından temizlenen köyde, görünen yerler haricinde, dar sokaklar ve dere yatakları çöpten görünmez halde bırakılmış ve köylülerin en büyük şikayeti haline gelmiştir.

Bir çok sorunun bulunduğu Şirince’de köylüler ve esnaflar isyan etmiş durumda. Her yıl binlerce yerli yabancı turisti ağırlayan ve turizm açısından büyük önem taşıyan köy, yeni yasanın getirmiş olduğu sistem ile geri plana atılmış ve önemsenmeyen bir yer haline geldi.

Ödenen su faturalarında katı atık vergilerinin, kullanılan su parasına kıyasla çok fazla olduğunu söyleyen köylüler, “Kullandığımız suların ödemeleri bu kadar azken, katı atık vergileri ile iki katı fatura ödüyoruz” diyerek isyan etti. Belediyenin çok karışık olduğunu, kimin ne yaptığının belli olmadığını söyleyen vatandaşlar, “Hizmet denilen hiçbir şey yok, en azından gözle görülür değişiklikler olsa, bizlere de bazı haklar tanınsa köylü bu kadar şikayet etmez” dediler.

Selçuk’un disiplinsiz bir şekilde yönetildiğini savunan Şirince halkı, “Bu sorunlar ne zaman bitecek, bu köyün borçlarını kim ödeyecek, bizim ekmeğimizle oynuyorlar. Her şeyimizi aldılar” diyerek serzenişte bulundu. Şirince’nin önem taşıyan turistlik bir yer olduğunu ve köyün bitmeye tükenmeye yüz tuttuğunu belirten halk, Şirince’nin düzeni bozulursa bir daha düzelmeyeceğini ve unutulmaya mahkum bir köy olacağını ifade etti.

Daha öncelerde tezgahlarına yıllık 400 TL ödeyen Şirince esnafı, yasadan sonra belirlenen fiyatlar ile yıllık 3000 TL ödemeye mahkum edildi. Bir yıl içerisinde 1000 TL kazanamayan esnafların var olduğu Şirince’de, esnaflardan 3000 TL ödeme beklenmesi köy halkını ayaklandırdı. Konuyla alakalı bazı açıklamalarda bulunan köy esnafı bu durumdan oldukça şikayetçi.

Küçük bir tezgah üzerinde ufak tefek şeyler satarak geçimini sağlamaya çalışan Sevgi hanım, “ Benim romatizmam var, ilaç bile alamıyorum. Ölsem bu gün öleceğim kimsenin umurunda olmayacak. Bu kiraları biz nasıl ödeyeceğiz. Yağmur, soğuk dinlemeden burada bekliyoruz henüz hiçbir şey satamadım. Ben kendim için konuşmuyorum herkes için konuşuyorum, haksızlığa tahammül edemiyorum” dedi.

Adaçayı, ıhlamur, dağ kekiği gibi ürünler satarak, evine katkı sağlamak için soğukta üşümeyi göze alan Hafize hanım ise, “Bizden imza toplamamızı rica ettiler. Belediye Meclis Üyelerimizden bir tanesi ile görüştüm yardım istedim ama sonuç çıkmadı. Bizler bu paraları asla ödeyemeyiz. Kışları sergi açmıyoruz bir şey kazanamıyoruz. Yeri geliyor evimize zor ekmek alıyoruz” dedi.

Kendi halinde yaşamını sürdüren 87 yaşındaki Nemika hanım, “Bizim geçimimiz artık çok zor, kış geldi ne gelen var ne giden. Biz burada senede 400 TL veriyorduk bu bile zor geliyordu. Vergimiz var Bağkur ödüyoruz. Ben hepsini nasıl ödeyeceğim. Kaç yaşına geldim hala çalışmak zorundayım. İki metre yerde duruyorum, kapalı dükkan değil ki bu, hırsızı da var uğursuzu da ben nasıl altından kalkacağım bütün bunların” dedi.

Haber: Seda Konuk SelcukHaber.com

HABERİN VİDEOSUNU AŞAĞIDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.

selcuk-sirince-mahallesi (1)

selcuk-sirince-mahallesi (2)

selcuk-sirince-mahallesi (3)

selcuk-sirince-mahallesi (4)

selcuk-sirince-mahallesi (6)

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    Allah Aşkınaaaa Şaka mı buuu?
    1. Si resme koydugunuz kadınız 2 kızınında ayri ayrı eşinin ayrı tezgahlari var dünya para kazaniyolar.Sırince de o şikayet eden açık göz köylüye sorun bakalım kendi mülklerini kaç paraya kiraya veriyolar !!! Ben soyleyim 25 nadir 30 ve üzeri. 30 tl degil 30 bin lira. Gitsinler kendi yerlerinde dursunlar.peki siz Şirincede su ve elektrik faturasinin 2 ayda 1 geldigini biliyormusun ve Selcuk da 1 evle koýden 1 inin faturasini Karsilastirin. SELCUK da yasanlar Salak mi ayni gidere bi ton para ödüyor. Açik göz ve aç gözlü köylü. Ben hergün gözlerimle görüyorum. 1 avuc Dag çilegini 2 tl ye 1 kilo Mandalini 2 euro ya satiyolar. Hesaplayin bakalim ne kadar ediyor bahcesindeki mandalin!!! Birakin Allah Aşkına ya yıllardır sömürdüler milleti.Gelen turist her adimda tezgahla karsilasmaktan bikti. Şirince ticarethaneye döndü. 70 yasinda Nemika nene yi anlatip acindirmayin millete.iyi arastirin senden benden fazla kazaniyolar.30 bin kira alip sokakta 1 ekmekle 1 kilo tarhananin pesindeler. Koylu odun alamiyomus hahahaha

  2. Anonim dedi ki:

    Şirince Selçuk’un mahallesi olduğuna göre konunun çözümü Zeynel Hoca’da. Niye dertleniyorlar ki gidecekler başkana, gülen adam herşeyi yapacak. İktidarın imkanlarını hemen Şirince’ye yığacak.

  3. aaa dedi ki:

    yıllık 1000 tl bıle kazanamıyorlar ha vah vah vah

  4. MUZAFFER dedi ki:

    DAHA İYİ GÜNLERİNİZ BUNLAR DURUN BAKALIM DAHA NELER OLACAK

  5. isficreli riza dedi ki:

    Sayin sihrinceliler baskana gidin güzel söyleyin derdinize care bulmasa belediyede oturun

  6. isficreli riza dedi ki:

    Sayin zeynel bey sirincelerin söyledigleri dogruysa üzüntülüdür ya diren sirniceli diren

  7. Anonim dedi ki:

    Ya birakin ne sirincesi allah askina kolay para kazanmaya alismislar bi sorun disardan gelen insanlara Sirince yi nasil anlatacak sattiklari hangi ürünleri. Kendileri yapiyor Sirince maliymis ggüldürmeyin dondurma bile sirincede yapiliyormus annesi yapiyomus bak bak o satiyormus bi denetleyin. Bakalim hangi ürünler ev yapimi hangileri fabrika yapimida ev yapimi diye milleti kandiriyorlar özellikle de nar eksisi

  8. hacı dedi ki:

    gerçekten laf yerini bulmuş şu an şirince eski adı gibi çirkince

  9. hahhay dedi ki:

    Muhtar miymis hizmet veren benim bildigim koylu insani kendi cevresini temiz tutar bunlar gel benim evimi temizle derler bi de haber olmuslar buraya hahhay

  10. Anonim dedi ki:

    Az kaldı giydikleri çamaşırları bile o sergiye koyup 3 katı fiyata satacaklar. 400 bile zor veriyorlarmış.Duyda inanma…Topla papatyayı otu çöpü sat 4 katı maliyet sıfır.

    1. sabıkalı dedi ki:

      insanların ekmek para ile oynamayın çalışmak ayıp mı haa ayrıca terbiyeli ol anomin şimdi birşey derdim ama admin yayınlamaz biliyorum ama sen anladın onu …………….

  11. Anonim dedi ki:

    ya resimdekinin biri zaten zeynelci çok çabuk ağlamış beter olun

  12. sabıkalı dedi ki:

    zorunamı gitti